6 IUNIE – ZIUA DECISIVĂ?

Alegerile pentru Consiliile Naţionale ale minorităţilor naţionale din Serbia se apropie. Duminică, 6 iunie 2010, în cele 167 de comune şi în 9 limbi, îşi vor confrunta listele 16 din cele 19 comunităţi naţionale. Dreptul de a-şi alege consiliile naţionale la alegeri directe au: albanezii, aşcalii, boşniacii, bulgarii, bunievaţii, valahii, grecii, egiptenii, maghiarii, germanii, rromii, românii, rutenii, slovacii, ucrainenii şi cehii.  În aceeaşi zi vor avea loc şi adunările electorale ale minorităţilor naţionale: croată la Subotiţa, macedoneană la Panciova şi slovenă la Belgrad, la care cele trei etnii îşi vor alege membri în consiliile naţionale prin intermediul electorilor.

Termenul de depunere a listelor pentru alegerile directe a expirat la 21 mai, astfel că la 6 iunie cei circa 450.000 de alegători, înscrişi pe listele speciale vor avea de ales din bogata ofertă de liste anunţate.

În ceea ce priveşte minorităţile naţionale română şi rumână/valahă din Serbia, acestea vor participa la alegerile pentru consiliile naţionale cu 5 respectiv cu 7 liste, pe fiecare dintre ele aflându-se candidaţi de diferite profesii,  majoritatea fiind intelectuali.

Pentru alegerea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia, cu sediul la Novi Sad, s-au anunţat următoarele 5 liste şi anume: 1.Nezavisni Rumuni – Românii Independenţi – capul listei Arhimandrit Longhin Peruţă Muncean; 2. Unitatea românească pentru un viitor european, titularul listei Daniel Petrovici; 3. Jedinstvo – Unirea, capul listei dr. Valeri Pintor; 4. Zajednica Rumuna u Srbiji – Comunitatea Românilor din Serbia, capul listei Romulus Nicolaievici, 5. Ujedinjeni Rumuni iz Srbije–Vasile Barbu – Unirea Românilor din Serbia, titularul listei Vasile Barbu şi 6. Ujedinjeni Rumuni – cap de listă Raşa Todorel.

Conaţionalii noştrii Români/Rumâni/Valahi din sudul Dunării au anunţat 7 liste electorale şi anume: 1. Vlasi za Srbiju – Srbija za Vlahe, cap de listă Miletić Mihajlović-Tića, 2.Zajednica Vlaha Srbije–titular dr.Predrag Balašević, 3. Lista za Vlahe u Srbiji – Centar za ljudska prava i interetničku toleranciju – Bor – Slobodan Djurdjević, 4. Vlasi u evropskoj Srbiji – Neli Djordjević, 5.Ujedinjeni Vlasi – Dragan Balašević, 6. Vlasi opštine Zaječar – Miodrag Marković i 7. Vlasi za evropsku Srbiju – šrom. Dr. Siniša Čelojević.

Pentru alegerile din 6 iunie vor fi deschise 900 secţii de votare în 42 de circumscripţii electorale, astfel că la o secţie de votare se vor pronunţa în medie 460 de alegători.

Aceste alegeri vor costa 40 milioane de dinari şi pregătirile organelor de stat, pentru aceste alegeri, sunt pe terminate. Au rămas de stabilit încă câteva detalii şi cursa pentru ,,edificarea viitorului propriu“ poate să înceapă.

La prima vedere, totul se pare a fi simplu, dar în acelaşi timp situaţia nu este idilică. Oare, de ce? Pentru că nu toate listele şi candidaţii au avut ocazia să se prezinte în mod egal electoratului. Aceasta este valabil în primul rând pentru listele pentru alegerea Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Române din Serbia.

Pe de altă parte, din sudul Dunării, din zonele istorice Timoc, Morava, au sosit ştiri alarmante despre care opinia publică a fost informată de Dragan Demić, preşedintele Secretariatului Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumîne din Serbia, cu sediul la Bor.

,,Autorităţile poliţieneşti au declanşat o adevărată prigoană împotriva cetăţenilor care se declară de etnie rumânească“, a relatat AGERPRES, citând declaraţia lui Duşan Pârvulovici, preşedinte al Comitetului pentru drepturile omului din Negotin. Juristul Dragan Demić, consilier în Adunarea comunei Petrovaţ pe râul Mlava, de data aceasta, însă, în calitate de coordonator al Secretariatului Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, cu sediul la Bor, a acuzat oficialităţile că se implică în procesul electoral. Demić a declarat că, în dorinţa de a prelua controlul asupra activităţii consiliului naţional amintit, membrii unor partide de guvernământ s-au pronunţat valahi şi s-au înscris pe Lista electorală pentru alegerea membrilor Consiliului Naţional, fapt care este ilegal şi inadmisibil. Totodată, potrivit celor declarate de Dragan Demić, în perioada 21 aprilie 2010-7 mai 2010, un număr de peste 200 de persoane aparţinând minorităţii române/rumâne/vlahe au fost interogate în legătură cu opţiunea lor de a fi nominalizate pe listele electorale pentru alegerile de la 6 iunie a conducerii Consiliului Naţional al Minorităţii Naţionale Rumâne din Serbia, cu sediul la Bor.

,,În urma demersurilor făcute de a se înceta hărţuirea românilor ni s-a justificat că nu este vorba de nici un abuz, doar că autorităţile îşi fac datoria de a verifica o plângere penală anonimă, potrivit căreia semnăturile de pe listele electorale au fost falsificate“, a spus Pârvulovici.

Trebuie să reamintim că, potrivit regulilor şi practicii, toate scrisorile incriminatorii anonime se aruncă la coş şi nu se procedează la audierea oamenilor, fără nici un temei.

Prigonirea cetăţenilor nu-i permisă, mai ales în democraţie şi în special pe motivul apartenenţei etnice, exprimării opiniei etc…

Ministrul pentru drepturile omului şi ale minorităţilor din Serbia, Svetozar Čiplić a declarat că, în viitor, consiliile naţionale ale minorităţilor naţionale vor constitui autoguvernarea minorităţilor care le va înlesni păstrarea identităţii şi protejarea drepturilor, îndeosebi în domeniile culturii, învăţământului, informării şi uzului oficial al limbii şi grafiei. Constituţia Serbiei garantează minorităţilor naţionale drepturi individuale şi colective, însă acestea vor fi implementate mai uşor prin intermediul consiliilor naţionale şi cu ajutorul statului.

 Legea privind consiliile naţionale nu a extins drepturile minorităţilor naţionale în Serbia, ci prin noile consilii urmează să fie asigurate mecanisme de exercitare a acestora. Abia în urma constituirii noilor consilii naţionale se va manifesta calitatea europeană a legii privind consiliile naţionale ale minorităţilor din Serbia. Atunci se va dovedi dacă şi în acest caz Serbia are legi bune, europene, dar îi lipsesc capacităţi serioase de a le implementa în practică.

Alegerea de la  6 iunie a noilor consilii naţionale constituie un pas mare înainte, o şansă a minorităţilor care nu trebuie ratată. Să sperăm că cei aleşi vor fi capabili să facă faţă tuturor obligaţiilor asumate.

Prin urmare, alegerea consiliilor naţionale este o expresie a conştiinţei naţionale şi o dovadă în plus că în Serbia putem liber să ne exprimăm  sentimentele naţionale şi să ne păstrăm identitatea. De asemenea, alegerile de la 6 iunie pentru parlamentele minorităţilor naţionale  care trăiesc în Serbia nu sunt o luptă pentru viaţă sau moarte şi nici alegeri pentru putere, ci vor contribui doar la formarea organelor care se vor preocupa de păstrarea identităţii culturale şi naţionale a minorităţilor din ţara noastră.

Este, oare, 6 iunie – zi decisivă? Pentru candidaţi va fi o zi specială, iar pentru noi, alegătorii, va fi o şansă să alegem, în mod direct, reprezentanţii care în următorii 4 ani se vor îngriji de identitatea noastră.

Dacă într-adevăr este aşa cum zice ministrul, atunci situaţia din Timoc şi sudul Dunării trebuie cercetată şi controlată, pentru ca aceste alegeri să nu fie umbrite de măsurile nechibzuite ale unor indivizi.

,,Nu cerem decât să fim ceea ce suntem“ – români/rumâni/vlahi şi nimic altceva.

 – semnează Stela BARBU MARINA –

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: