ATELIERUL DE CREAŢIE ARTISTICĂ ,,OMAGIU FRIDEI KAHLO-VÂRŞEŢ 2010”

 • Miercuri, 12 mai 2010, la Liceul ,,Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ a fost organizat cel de-al treilea Atelier de Arte Plastice – ,,Omagiu Fridei Kahlo”

 

În dorinţa de a contribui la însuşirea corectă a noţiunilor din diferite domenii de activitate şi cultivare a limbii române literare, miercuri, 12 mai 2010, Societatea de Limba Română din Voivodina care acţionează ca o Academie de Ştiinţe şi Arte a Românilor din Serbia, a organizat la Liceul ,,Borislav Petrov-Braca” din Vârşeţ cel de al treilea Atelier de Arte Plastice sub genericul ,,Omagiu Fridei Kahlo”.

Organizatorul aceastei prestigioase manifestări de creaţie artistică consacrată renumitei artiste plastice mexicane şi care are drept scop popularizarea artelor plastice, au fost Societatea de Limba Română din Voivodina şi Liceul din Vârşeţ, cu sprijinul Institutului de Cultură al Voivodinei. Mai precis, atelierul a fost organizat în colaborare cu Departamentul pentru organizaţiile nonguvernamentale al Institutului în cadrul căruia acţionează Comitetul de coordonare al societăţilor de limbă, literatură şi cultură din Voivodina.

Lucrările celui de-al treilea Atelier de Arte Plastice ,,Omagiu Fridei Kahlo – Vârşeţ 2010”, au fost inaugurate de Lucian Marina, preşedintele Societăţii de Limba Română care a mulţumit gazdelor pentru posibilitatea de a organiza acest atelier împreună cu elevii şi profesorii Liceului. Participanţii au fost salutaţi apoi de prof. Milan Zarić, directorul liceului şi de prof. Irina Papuga, coordonatorul Departamentului pentru organizaţiile non-guvernamentale al Institutului de Cultură al Voivodinei, precum şi de prof. mr. Theodor Groza, director-adjunct al liceului. La festivitatea de inaugurare a participat şi prof. Olimpia Pancaricean, membră a conducerii S.L.R. şi a Departamentului Învăţământ al S.L.R..

La reuniune a avut loc şi lansarea revistei multilingve ,,Most”, precum şi a suplimentului acesteia, editat în 12 limbi şi consacrat pictoriţei Fridei Kalo, un preafrumos catalog cu lucrări în culori, oferit pentru documentare, atât gazdelor, cât şi tinerilor participanţi la atelierul de arte plastice.

,,Frida Kahlo a jucat un rol deosebit de important în viaţa culturală a Mexicului şi se poate considera un pionier al mişcării contemporane în domeniul artelor plastice”, a spus Lucian Marina prezentând viaţa şi opera artistei mexicane.

Autoportret

,,În ultimele decenii, Frida Kahlo a devenit o personalitate cheie a culturii mexicane şi un adevărat fenomen al artelor plastice latino-americane cu o autobiografie de artist plastic care a provocat cele mai mari polemici în secolul al XX – lea. A creat o operă caracterizată de o perfectă armonie unde imaginaţia şi inventivitatea s-au impus ca metodele ei de cercetare a propriei fiinţe; capabilă să o provoace o emoţionantă mărturie a diverselor forme de incarnare a neamului omenesc”, a spus în continuare preşedintele S.L.R. prezentând catalogul amintit.

,,Opera Fridei Kahlo reflectă în primul rând ambianţa autohtonă, cu toată bogăţia sentimentelor, simbolurilor, metaforelor şi a emoţiilor care caracterizează viaţa particulară. Ea exprimă în primul rând viaţa interioară, desenează universul personal, biografia proprie, de femeie şi artistă, însă opera ei manifestă problemele care o apasă şi exprimă revolta. Pentru a se pătrunde în secretele limbajului vizual al artistei, acest univers femenin trebuie privit dintr-o prismă specifică care explică metaforele stilului propriu şi structurile care se întemeiează pe un sistem de emoţii şi raţiuni diferit de cele deja cunoscute. Creaţiile ei nu pot fi înţelese fără trimiteri la persoana creatorului.”   

Prof. Irina Papuga a precizat că, ,,Omagiu adus artistei Frida Kahlo în anul 2005 la Belgrad, precum şi la Institutul de Cultură al Voivodinei de la Novi Sad care a fost unul dintre principalii organizatori ai prezentării creaţiei ei artistice la Novi Sad, a rezultat cu preluarea unei părţi a lucrărilor (foto-panourilor) care, în cursul anilor 2006 şi 2007, au fost expuse şi la expoziţiile organizate în mai multe oraşe: Panciova, Sombor, Šabac, etc.

Preşedintele S.L.R., menţionând că, Societatea de Limba Română s-a decis să organizeze acest Atelier de Arte Plastice pentru a extinde aria de activitate, respectiv de a contribui şi la însuşirea corectă a unor noţiuni din alte domenii, în cazul concrez din domeniul artelor plastice.

A fost lansată şi o iniţiativă primită cu satisfacţie astfel că, începând cu noul an şcolar, Societatea de Limba Română în colaborare cu Liceul din Vârşeţ şi cu sprijinul Institutului pentru Cultură al Voivodinei vor organiza Atelierul de Arte Plastice ,,Memorialul Dimitrie Ardelean”, în memoria cunoscutului pictor român, profesor de Arte plastice la Liceul din Vârşeţ.

Au fost prezentate şi alte argumente pentru organizarea ,,Omagiului Frida Kahlo”, expuse şi în Catalogul consacrat celor mai reuşite creaţii ale pictoriţei.

Frida Kahlo, născută la 6 iulie 1907 şi decedată la 13 iulie 1954, a fost un renumit artist plastic mexican al cărui tată a fost fotograf de origine germană şi evreiească, respectiv familia a fost de origine din Oradea, România. S-a născut ca Magdalena Carmen Kalo şi Kalderon în casa familiară din Koioakan, care în vremea aceea a fost un mic cartier al oraşului Mexico Sity.

În urma accidentului de circulaţie (1925) în care a fost grav rănită, s-a orientat spre pictură. A pictat propriile experienţe ale vieţii, bucuriile şi durerile prin care a treecut, astfel că pânzele ei deseori prezintă viaţa grea şi Durerea. Din cele 143 de lucrări ale ei 55 sunt autoportrete care exprimă un simbolism personal completat cu referinţe anatomice grafice. A fost sub influenţa culturii autohtone mexicane, pe care a exprimat-o cu culori vii, combinând realismul cu simbolismul.

Picturile ei au atras atenţia pictorului Diego Rivera, cu care se şi căsătoreşte mai târziu. Cu toate că, uneori, opera Fridei Kahlo este considerată suprarealistă, odată ce în mai multe rânduri a expus împreună cu mulţi artişti suprarealişti din Europa, totuşi şi singură a respins să fie clasificată printre suprarealişti. Preocupările ei pentru temele femeieşti şi verosimilitatea figurativă, cum le prezenta, au contribuit ca în ultimele decenii ale secolului al XX-lea să devină o personalitate de cult. Fostul ei domiciliu, Casa albastră din Koioakan, din Mexico Sity, a fost transformată într-un muzeu unde se găseşte marea majoritate a lucrărilor ei iar, aci, este expusă şi urna care datează din vremurile dinainte de Columbo, urnă în care se găseşte cenuşa rămăşiţelor ei pământeşti.

Despre viaţa Fridei Kahlo au fost turnate mai multe filme, precum filmul biografico-documentar intitulat ,,Frida Kahlo” şi realizat în Germania în anul 1982, film care conţine şi pelicule originale, apoi filmul intitulat ,,Frida, natura pe care o trăiesc” („Frida, naturaleza viva) cu Ofelia Medina în rolul principal, film regizat de Pol de Duca în anul 1981, precum şi filmul ,,Frida“ cu Selma Haiec în rolul principal, film turnat de Miramax, în anul 2002.

Demn de menţionat că, în partea teoretică a atelierului de creaţie de la Vârşeţ, pe un ecran video au fost prezentate lucrări ale renumitei artiste plastice din Mexic, cât şi lucrările executate de alţi artişti inspiraţi de creaţia acesteia.

În continuare, în cadrul acestui atelier au creat cu mult entuziasm şi evident inspiraţi liceeni români, sârbi, croaţi, maghiari, germani, etc.

Organizatorii au acordat tuturor participanţilor ecusoane şi diplome de participare, iar cele mai bune lucrări vor fi trimise la Muzeul din Veracruz – Mexic.

 Lucian MARINA

Reclame

5 Comments »

 1. 1
  gorgovan Says:

  informatii inedite si interesante.sunt aproape sigur ca se munceste mult in diaspora,se pune mult suflet.

 2. 2
  mona Says:

  un mare patriot lucian,

 3. 3

  Buna ziua,

  Ma numesc Mihai Petreanu si sunt din Resita, in scurt timp voi cumpara o casa in vrsac si as dorii sa stiu daca ma voi muta cu familie, fica mea dupa ce termina anul viitor clasa a VIII a, dorim sa invete la liceul din localitate.
  Intrebarea este daca exista clasa in limba romana pentru a putea urma cursurile si ce clase sunt (informatica, arte, uman, real, etc).

  Va multumesc anticipat.

  Cu stima si consideratie,

  Mihai Petreanu.


RSS Feed for this entry

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: