Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia

Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia, infiintata la 3 martie 1962, este cel mai important forum cultural-ştiintific şi educativ-instructiv al românilor din Serbia care, in conditiile specifice de la noi actioneaza ca o micro Academie de Stiinte si Arte a Romanilor din Serbia. Societatea este cunoscuta ca S.L.R. din Voivodina – Serbia.

Din anul 1991, functia de presedinte al S.L.R:, respectiv de presedinte al Consiliului Executiv al S.L.R. a fost exercitata de animatorul cultural Lucian Marina, formator de opinie publicist si redactor al programului in limba romana a Televiziunii Novi Sad, respectiv acum a Televiziunii Voivodinei.

La ultima Adunare generala a S.L.R. a carei presedinte este prof.univ. dr. Ileana Magda, Statutul S.L.R. fost conformat cu noua lege despre asociatiile nonguvernamentale.

La Adunarea electorala a S.L.R. care a avut loc la 14 aprilie 2011, Lucian Marina a fost ales presedinte al Consiliului de Administratie al S.L.R: si persoana care reprezinta Societatea, semneaza acordurilor de colaborare, documentele financiare etc.

ADRESA: Lucian MARINA, 21.000 NOVI SAD, Buevar Slobodana Jovanovica 50, Serbia
CELULAR: +381 63 56 83 93, tel. FIX + 381 21 639 44 12

Cu deosebita consideratie,

Lucian MARINA

ANEXA: Extras din STATUTUL SOCIETATII DE LIMBA ROMANA DIN VOIVODINA

I DISPOZIŢII GENERALE

Articolul 1

Societatea de Limba Română din Voivodina – Republica Serbia (în continuare Societatea) este o organizaţie socială cu caracter ştiinţific şi socio-cultural care se angajează în activitatea sa pentru apărarea, păstrarea, cercetarea limbii române în toate sferele de răspândire a culturii iar, în primul rând, militează în vederea cultivării limbii române literare în domeniul învăţământului şi în mijloacele de informare publică în limba română, precum şi în domeniul creaţiei cultural-ştiinţifice, literare şi artistice.

Articolul 2

Societatea este o organizaţie nonguvernamentală, nonparlamentară şi nonprofit care nu are caracter politic şi nu este subordonată nici unui interes de partid, urmârind doar realizarea intereselor naţionale ale românilor din Serbia prin activitatea desfăşurată în mod public şi folosindu-se doar de mijloace legale de înfăptuire a dezideratelor propuse referitoare la aspectele lingvistice, literare, cultural-ştiinţifice, istorico-sociale, politice etc. ale vieţii românilor din Provincia Autonomă Voivodina – Republica Serbia.

Articolul 3

Societatea este cel mai important forum cultural-ştiinţific al românilor din Voivodina – Republica Serbia .

Societatea acţionează aidoma unei micro Academii de Ştiinţe şi Arte a Românilor din Serbia întrunind oamenii de ştiinţă şi cercetătorii ştiinţificii, lingviştii, filologii, dialectologii, apoi cadrele didactice din instituţiile şcolare cu limba de predare română, pedagogii, psihologii, sociologii, economiştii, juriştii, istoricii şi folcloriştii, etno-muzicologii, scriitorii, criticii literari, traducătorii, ziariştii şi publiciştii, cineaştii, dramaturgii şi regizorii, precum şi pe toţi ceilalţi oameni de ştiinţă, cultură, artă şi creaţie care contribuie la păstrarea, propagarea şi cultivarea limbii române literare în Voivodina – Republica Serbia.

Articolul 4

Societatea se ocupă de studii şi cercetări lingvistice, apoi de lexicologie, fonetică şi dialectologie, lexicografie, istorie şi teorie literară, critică literară, studii şi cercetări de istorie şi arheologie, studii de etnografie şi folclor literar,precum şi de terminologia de specialitate în diferite domenii ştiinţifice, studii sociologice şi cercetări de demografie, drept, psihologie, pedagogie, studii de istoria artelor, teatru, muzică, cinematografie etc.

Articolul 5

Societatea îşi desfăşoară activitatea în principal pe teritoriul Provinciei Autonome Voivodina, dar unele forme de activitate se pot desfăşura şi pe întreg teritoriul Republicii Serbia , precum şi în străinătate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: