JUBILEUL 50 DE ANI DE – ACTIVITATE RODNICĂ A SOCIETĂŢII DE LIMBA ROMÂNĂ DIN VOIVODINA

Timoc Press 15.3.2012. Cultura

Novi Sad, Voivodina, Serbia/TimocPress/joi 15 martie 2012/ – Anul acesta, la 3 martie 2012, s-au împlinit 50 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Limba Română din Voivodina-Republica Serbia, care desfăşoară fără întrerupere nobila acţiune de păstrare a limbii materne şi de cultivare a limbii române literare în toate sferele de activitate ale Românilor justificând astfel epitetul ,,cel mai important forum ştiinţific românesc din Serbia”.
Acţionând jumătate de secol de de parcă ar fi o Academie de Ştiinţă şi Arte a Românilor din Serbia, această prestigioasă asociaţie cultural-ştiinţifice pe întreg parcursul anului prin diverse manifestări va marca măreţul jubileu. În calendarul de marcare a jubileului de 50 de ani de existenţă şi activitate rodnică a Societăţii de Limba Română din Voivodina se înscrie şi manifestarea interstatală română-sârbă care va avea loc joi şi vineri, 22 şi 23 martie 2012, în Ţara-Mamă România, mai precis la Drobeta – Turnu Severin.
Colocviul ştiinţific şi vernisajul expoziţiei ,,70 de ani de acuarelă în Serbia de Sud-Est” se realizează din iniţiativa Societăţii de Limba Română din Voivodina în baza relaţiilor deja existente de colaborare cultural-ştiinţifică cu Fundaţia Culturală ,,Lumina” din Turnu Severin şi Direcţia judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Mehedinţi, respectiv Muzeul de Artă din Turnu Severin – Secţie a Muzeului regiunii Porţilor de Fier, acţiune realizată împreună cu Universitatea din Craiova – Facultatea de Educaţie şi Sport şi Direcţia judeţeană pentru tineret şi sport Mehedinţi – DJTM.
Din Serbia, partener la realizarea acestei manifestări cultural-ştiinţifice este şi Universitatea din Priştina cu sediul provizoriu la Kosovska Mitrovica, respectiv Facultatea de Filosofie – Secţia pentru istoria artelor.
Cel mai merituos pentru organizarea acestei remarcabile expoziţii de acuarelă este profesorul universitar dr. Kamenko M. Marković (Marcovici), comisarul expoziţiei de acuarelă. El a făcut o selecţie de 40 de lucrări reprezentative prin care va fi prezentat publicului din România cele mai frumoase acuarele create de Sima Čemerikić (Cemerichici) ,,cel mai important acuarelist din Niş”, Zlatko Pavlović (Pavlovici) din Aleksinac (Alexinaţ), pictor care a avut deja 38 de expoziţii personale în ţară şi străinătate, Momir Armuš (Armuş) din Soko Banja (Socobania), un artist îndrăgostit în frumuseţile munţilor, râurilor şi lacurilor din Serbia de Răsărit, Nenad Corelj (Nenad Ţoreli) din Knjaževac (Cniajevaţ), pictor care cu pensula sa săltăreaţă a importalizat frumuseţile muntelui Stara planina şi Vladimir Crnomarković (Ţrnomarcovici) de pe a căror acuarele radiază frumuseţea mănăstirilor şi bisericilor medievale.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 22 martie 2012, la ora 13.00, la Muzeul de Artă din Turnu Severin – Secţie a Muzeului regiunii Porţilor de Fier.
După cum a spus preşedintele S.L.R, Lucian Marina, principalul organizator al reuniunii de la Turnu Severin, la lucrările prestigioasei manifestări culturale, respectiv la lucrările colocviului ştiinţific vor participa şi Marta Flora, artist plastic din Zrenianin, precum şi renumitul pictor academic Viorel Flora, membru al conducerii Departamentului pentru Artele Plastice şi Dizain al S.L.R., cunoscut maestru al picturilor în ulei, sculptor, scenograf şi deosebit de bun acuarelist.
Această manifestare pe lângă imensurabila contribuţie la dezvoltarea relaţiilor sârbo-române şi la o mai bună cunoaştere reciprocă a patrimoniul cultural-ştiinţific şi naţional al celor două popoare, incontestabil va contribui şi la însuşirea unui bagaj mai mare de cunoştiinţe teoretice dar în special la îmbogăţirea oaspeţilor din Serbia cu noi termeni de specialitate în limba română.
Lucian MARINA

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: