Primii plămâni umani creaţi în laborator

Oamenii de ştiinţă americani au creat în premieră mondială plămâni umani în laborator. Realizarea este un pas extrem de important pentru medicina regenerativă, însă bolnavii nu vor putea beneficia de ea deocamdată.

„Până acum a fost science-fiction, iar acum ne îndreptăm către adevăruri ştiinţifice”, a declarat Joan Nichols, cercetător la Universitatea din Texas, citat de cnn.com. Dacă plămânii nou-creaţi vor funcţiona corespunzător, metoda folosită de oamenii de ştiinţă americani ar putea ajuta la salvarea bolnavilor din toată lumea aflaţi pe listele de aşteptare pentru transplant de plămâni.

Echipa de cercetare din Galveston, Texas, a plecat de la prelevarea plămânilor a doi copii care au murit în urma unei traume, cel mai probabil într-un accident de maşină. Pentru că erau prea deterioraţi pentru a putea fi transplantaţi, cercetătorii au prelevat ţesutul încă sănătos de la ambele perechi de plămâni. Cu ajutorul uneia dintre perechi au realizat un mulaj de plămân din colagen și elastin, iar de la cealaltă au preluat celule pulmonare sănătoase pe care le-au injectat în mulaj. Acesta din urmă a fost apoi introdus într-un lichid care conţinea nutrienţii necesari dezvoltării celulelor pulmonare. După patru săptămâni au fost gata primul pămân uman crescut în laborator.

Cercetătorii au creat ulterior un al doilea plămân cu ţesut prelevat de la alţi doi copii decedaţi. Potrivit lui Joan Nichols, oamenii de ştiinţă au reuşit să facă cei doi plămâni să arate aproape ca plămânii crescuţi natural, însă având o nuanţă puţin mai închisă, o densitate mai mică şi o consistenţă mai moale. Noile organe trebuie să treacă acum prin mai mute teste, iar coordonatorul cercetării spune că vor mai trece în jur de 12 ani până când astfel de plămâni vor putea fi transplantaţi oamenilor. Iniţial organele vor fi testate pe porci.

 

Sursa: Yahoo News

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: